Over ons

Welkom bij Hoedenzaak Jos van Dijck in Utrecht! Met meer dan 100 jaar ervaring zijn wij dé bestemming voor hoedenliefhebbers. Onze familiezaak, opgericht in 1923, is uitgegroeid tot een toonaangevende hoedenwinkel met een passie voor vakmanschap. In onze sfeervolle winkel vind je een unieke collectie hoeden van hoogwaardige kwaliteit, met een ruim assortiment om aan elke stijl en gelegenheid tegemoet te komen. Van Franse baretten tot flat caps, je vindt het bij ons allemaal!

Sinds 2012 verkopen we onze prachtige hoeden ook online onder de naam Hoedenonline. Zowel online als in de winkel staat ons deskundige team klaar om je te adviseren en te helpen bij het vinden van de perfecte hoed die jouw persoonlijkheid weerspiegelt. Stap binnen en ontdek de magie van Hoedenzaak Jos van Dijck.

Onze geschiedenis

Op 13 augustus 2023 bestaat Hoedenzaak Jos van Dijck 100 jaar. Wij, eigenaar Francesco van Dijck en zijn team, zijn trots op dit bereikte mijlpaal. Daarom laten we graag zien hoe het allemaal ooit is ontstaan.

De geschiedenis van onze winkel gaat namelijk terug tot de periode tussen 1850 en 1880, toen katholieke boerenzonen uit Duitsland naar Nederland kwamen vanwege de opkomende industrialisatie in hun eigen land. Ze begonnen als marskramers en verkochten onder andere textielproducten aan Nederlandse boerderijen. Veel ondernemersfamilies zijn ontstaan uit deze handel. Ook de oma van Francesco komt uit een familie die in Utrecht diverse textielzaken runde.

De oma van Francesco verhuist met haar ouders naar het oosten van Nederland, waar ze enorme heimwee kreeg. Haar dokter adviseerde haar om terug te keren naar Utrecht en daar een eigen zaak te beginnen. Dit werd uiteindelijk een hoedenwinkel, de vijfde in de straat. Hoeden waren destijds een belangrijke accessoire en iedereen droeg er een, zoals te zien is op oude foto's. Maar door de jaren heen is het dragen van hoeden steeds minder gebruikelijk geworden, wellicht door veranderende waarden, beter verwarmde huizen, auto's en andere factoren. Tegenwoordig zijn er nog ongeveer 10 hoedenwinkels over in heel Nederland.

Overname en bekendheid

Hoedenzaak Jos van Dijck is al 3 generaties lang een familiebedrijf. Francesco heeft na zijn schooltijd ook andere banen gehad, maar hij is altijd betrokken gebleven bij het bedrijf en heeft zijn ouders met plezier geholpen. Sinds zijn jeugd heeft hij al in de winkel gestaan. Ook de oudste zoon van Francesco werkt als bijbaan in de winkel.

Als een van de weinige hoedenwinkels in Nederland trekken we redelijk vaak de aandacht van de media wanneer er iets te doen is rondom hoeden. Bijvoorbeeld tijdens Prinsjesdag komen politici naar onze winkel om hoeden te passen. Onze hoeden zijn ook te zien geweest in verschillende televisieprogramma's en films, zoals 'Baantjer', 'Familie Gillis: Massa is Kassa' en 'Toscaanse Bruiloft'.  Het is altijd leuk om onze eigen hoeden terug te zien!

Productieproces

Twee keer per jaar reizen we naar Italië, waar we onze vaste leveranciers bezoeken en hun collecties bekijken. We kiezen daaruit een deel van onze eigen collectie en selecteren materialen voor onze hoeden. Sommige van onze leveranciers zijn al jarenlang aan Hoedenzaak Jos van Dijck verbonden. Het voorspellen van trends blijft altijd een uitdaging, maar sommige kleuren, zoals fuchsia en taupe, blijven populair.

Naast het inkopen van collecties, ontvangen we ook vertegenwoordigers uit Nederland en het buitenland die hun eigen collecties tonen. Hoewel wij minder invloed hebben op deze collecties, produceren we wel onze eigen unieke aanpassingen om ons onderscheidend te maken.

Onze expertise

Francesco heeft het werken in de winkel geleerd van zijn ouders, maar het daadwerkelijke handwerk van het maken van hoeden heeft hij zelf onder de knie gekregen. Oud-werknemer Ellen en huidige werknemer Anita hebben een opleiding MTS voor Mode en Kleding gevolgd, en zij hebben Francesco de fijne kneepjes van het vak bijgebracht. Nu we de vaardigheid goed beheersen, kunnen we unieke producten maken die ons onderscheiden en jou de mooiste producten bieden.

Het team

Binnen ons team hebben we 9 medewerkers: Francesco, Tamara, Lucinda, Raisa, Anita, Marjolein, Yannick Taize en Jip. We investeren breed en diep in waar we goed in zijn. Francesco en Anita zijn gespecialiseerd in het handwerk van hoeden maken. Onze andere teamleden hebben allemaal hun eigen expertise, zoals logistiek en sociale media. Tamara is voornamelijk bezig met innovatie binnen het bedrijf en het ontwikkelen en updaten van onze webshop. We moedigen onze medewerkers aan om zich te blijven ontwikkelen binnen Hoedenzaak Jos van Dijck.

Onze visie

We streven ernaar om zoveel mogelijk Europese producten van natuurlijke kwaliteit te bieden. Duurzaamheid en circulariteit zijn belangrijke waarden voor ons, hoewel dit binnen de hoedenindustrie nog uitdagend kan zijn. We proberen de komende jaren enorm te groeien op dit gebied.

Daarnaast hechten we veel waarde aan eerlijkheid naar onze klanten. We hebben en passie voor wat we doen en daar zijn onze klanten een belangrijk onderdeel van. We willen dat onze klanten alles weten en streven naar transparantie. Hoewel we mensen graag op afstand online helpen, is het toch het gezelligst als mensen persoonlijk bij ons langskomen.

We zijn er trots op dat we duizenden klanten hebben mogen helpen en onze producten hebben verkocht. Het totaalplaatje maakt ons het trotst: trots op het familiebedrijf, trots op ons team en de complimenten die we ontvangen, en trots op onze groei.

De mooiste hoeden bij Hoedenzaak Jos van Dijck

Bezoek onze winkel in het hart van Utrecht en ervaar zelf de unieke wereld van Hoedenzaak Jos van Dijck. Laat je inspireren door onze prachtige collectie hoeden, ontvang persoonlijk advies van ons deskundige team en ontdek de perfecte hoed die jouw stijl compleet maakt. Of je nu op zoek bent naar een statement piece voor een speciale gelegenheid of gewoon je liefde voor hoeden wilt delen, wij heten je van harte welkom. Kom langs en creëer jouw eigen hoedenverhaal bij Hoedenzaak Jos van Dijck!