Onderhoud en reiniging van uw hoed of pet.

Op het internet vind u vele schoonmaaktips voor textiel, waarvan de meeste ook toegepast kunnen worden op hoeden en petten.

Echter zijn er een aantal specifieke schoonmaaktips voor hoeden en petten.
 

Vilten hoed schoonmaken

 1. Borstel uw vilthoed minimaal 1x per maand stofvrij en na het stofvrij borstelen, borstelt u de hoed nogmaals na in de stoom. Hiervoor kunt u bijvoorbeeld een keteltje met water of een waterkoker gebruiken.

  Het effect van de stoom is dat de haren van het vilt, met name bij haarvilt, omhoog komen als u dan bij het na-borstelen van links naar rechts borstelt dan komen de haren mooi ‘in de vleug’.

  Een hoed knapt hier sterk van op.

  Met stoom kunt u ook uw hoed weer terug in model brengen, al hoe wel daar wel een bepaalde mate van handigheid/ervaring voor nodig is.

 2. Heeft u vlekken (bv vogelpoep) op uw vilthoed, laat dan een stukje bruinbrood oud worden.

  Hiermee kunt de vlek met zachte licht schurende bewegingen verwijderen.

 3. Heeft u vetvlekken (olie, huidvet, transpiratie vlekken, smeer en dergelijke) op uw vilthoed dan kunt de vlekken verwijderen met een schone theedoek en wasbenzine.

  Maak een hoekje van de theedoek vochtig met wasbenzine en wrijf over de te behandelen plek. Indien nodig herhaal een aantal keer. Laat de hoed 30 minuten luchten/drogen.

 1. Heeft uw hoed een stoffen binnenband dan kunt u deze reinigen met theedoek en wasbenzine zoals hierboven beschreven.

Heeft uw hoed een lederen binnenband dan kunt het beste reinigen met wat afwasmiddelen een theedoek.

Note:

Als u uw hoed een 2e leven wilt geven kunnen wij bij Hoedenzaak Jos van Dijck u helpen met het re-stylen en customizen van uw hoed.